Wakacje to nie tylko czas na odpoczynek, ale również doskonała okazja do realizowania swoich pasji, zdobywania nowych umiejętności czy wreszcie doskonalenia warsztatu pracy. Z takiej możliwości skorzystały nauczycielki języka angielskiego w naszej szkole: p. Aneta Deluga oraz p. Nina Szawa, które w dniach 17-28 lipca 2023 r. wzięły udział w szkoleniu językowo-metodycznym „General English and Teacher Training – Demand High Teaching” w malowniczym Worthing leżącym na południowym wybrzeżu Anglii.

 To ostatni wyjazd, który odbył się w ramach kończącego się wkrótce projektu „Metoda projektu i nowoczesne narzędzia TIK w edukacji szkolnej sposobem efektywnego rozwoju kompetencji kluczowych” w ramach programu Erasmus+ Akcji Edukacja Szkolna KA1 – Mobilność kadry edukacyjnej.

 Podczas dwutygodniowego pobytu w Anglii nauczycielki uczestniczyły w niezwykle wartościowym merytorycznie kursie w międzynarodowym gronie (Szwajcaria, Hiszpania, Włochy, Niemcy, Kazachstan, Oman). W trakcie kursu panie doskonaliły znajomość języka angielskiego, poznawały nowoczesne metody pracy, skupiając się głównie na Demand-High Teaching (podejściu polegającym na wykorzystaniu pełnego potencjału ucznia poprzez ciągłe stawianie wyzwań), dzieliły się doświadczeniami, poznawały bogatą historię i kulturę południowej Anglii.

 Popołudnia i weekend nauczycielki spędzały bardzo intensywnie, bo hrabstwo West Sussex jest przepiękne krajobrazowo – wysokie klify, cudne wybrzeże z malutkimi i malowniczymi miasteczkami, piękne zamki, bujna roślinność, wielkie przypływy i odpływy, złośliwe i krzyczące wniebogłosy mewy…

Jedzenie w Anglii nie jest najpyszniejsze, o czym powszechnie wiadomo. Mimo to panie znalazły coś dla siebie. Zajadały się słynnymi fish&chips – smacznymi filetami dorsza lub łupacza z grubo ciętymi frytkami polanymi octem, kupowanymi w malutkich smażalniach. W tradycyjnych pubach jadły klasyczne angielskie potrawy – zapiekanki, pieczenie, ryby i owoce morza. Ich ulubioną przekąską był zestaw cream tea - dzbanuszek wyśmienitej herbaty z mlekiem i scones.

To był bardzo intensywnie spędzony czas. Uczestniczki polecają takie wyjazdy projektowe zarówno nauczycielom jak i uczniom.